Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
4 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü1 tutam dereotu, maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber-tuzAsma yaprağı
ZeytinyağıLimon
5-6 küp şeker
Yapılışı :
Pirinçler yıkanıp süzülür. Kuş üzümleri bir kaseye konulup üzerine sıcak su dökülür. Tencereye 5 kaşık kadar zeytinyağı konulup, dolmalık fıstıklar kavrulur. Üzerine doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuş üzümleri tencereye dökülür. Karıştırarak 6-7 dakika kavrulur. Tuz ve baharatlar eklendikten sonra bu miktar (2 su bardağı) pirinç ölçüsüyle yapılan pilava konulacak suyun yarısı kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ince doğranmış maydanoz, dereotu, tarçın ve 1 limonun suyu eklenip karıştırılır.Salamura yaprak kullanılacaksa 3 saat önceden sıcak suyla ıslatılıp, birkaç kez suyunun değişmesi gerekir. ( Ben taze yaprakları haşlayıp, iyice suyunu sıkıyorum. Sap kısımlarına tuz döküp dondurucuya koyuyorum. Böyle daha güzel oluyor.) İstenilen miktarda iç konularak yapraklar sarılır ve tencereye dizilir. Sarma işi bitince üzerine biraz tuz eklenir, limon dilimleri yerleştirilir. Biraz zeytinyağı dökülüp, üzerine çıkacak kadar su ilave edilir. Tencerenin üzerine bir tabak kapatılıp, kapağı kapatılır. Kısık ateşte pişirilir.Soğuduktan sonra limon, domates dilimleri ve maydanozla süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder