26 Mayıs 2008 Pazartesi

Sosyete Mantısı


Diyelim ki aceleniz var. Ama evdekiler tutturdu mantı da mantı. Hadi bakalım o zaman buyrun sosyete mantısına.
4 yufka
yarım kg kıyma
3 baş kuru soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
arzu edilirse 1 tatlı kaşığı pulbiber
2 kase sarımsaklı yoğurt
yarım çay bardağında kızdırılmış tatlı kırmızı toz biber
Soğan sıvı yağda pembeleştirilinceye kadar kavrulur, Kıyması ilave edilerek kıyma suyunu çekince, salçası ilave edilir. Salça iyice kıymaya yedirildikten sonra, baharatlar eklenir.
Yufkalar dörde bölünür. Üstüne yoğurt, yağ karışımı sürülerek, yufkanın yumuşak olması sağlanır. Uygun şekilde kıymalı sosumuz yufkanın üstüne dökülür. Uçları çok az katlanarak çok fazla sıkmadan sigara böreği şeklinde sarılır ve gül şekli verilir. Bütün yufkalar bu şekilde tepsiye dizilir. Üstüne arta kalan yoğurt - yağ sosu fırça yardımı ile sürülür. İsteğe bağlı olarak çöre otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızartılır.
Çok az soğuduktan sonra servis tabaklarına alınan mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilip, kızdırılmış yağ ile kırmızı toz biber karışımından elde edilen sos gezdirilir. Nane ve yine isteğe bağlı olarak kırmızı pul biber ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.





Hiç yorum yok: