19 Ağustos 2008 Salı

İştah açan Acıkalı Kanepeler..

Acıka, Kafkaslardan bizlere gelen nefis bir lezzettir. Annem acıka yapmayı büyükannesinden öğrenmiş, ben de annemden öğrendiğim kadarıyla, canımız istediği zaman yaparım. Uzun süre dayanma özelliğine sahip olan acıka kahvaltıların ve 5 çaylarının vazgeçilmezi olarak sofranızda yer alabilir. Sabah evde uyanmakta zorluk çekenler varsa, bir yemek kaşığı tereyağında, bir yemek kaşığı acıkayı bir iki dakika kavurup üstüne iki yumurta kırın, evinize dolan o rayiha, inanın herkesi sofraya toplar :)

Acıka:
1 su bardağı döğülmüş ceviz. (İriliğini kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.)
5-6 çorba kaşığı biber salçası ( domates salçası kullanmamanızı tavsiye ederim.)
4-5 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı acı pul biber
1 tatlı kaşığı poy (aktarlarda bulabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı kişniş (kişniş olmazsa acıkanız da acıka olmaz )
1/2 tatlı kaşığı reyhan
2 tatlı kaşığı fesleğen
1/2 tatlı kaşığı karabiber
sıvı yağ
Malzemeler güzelce harmanlanır sıvı yağ ve tuz oranı da isteğe göre ayarlanır. Şayet ev yapımı salça kullanıyorsanız tuz miktarına dikkat etmeniz gerekir. Baharatları da damak tadınıza göre ayarlamanız mümkün. Çok acı sevmeyenler yarım tatlı kaşığı pul biber kullanabilirler, ya da miktarı artırabilirler.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: