31 Mart 2009 Salı

Kuru Kayısılı Kek

Yaman Etkinliklerin Mart ayı ev sahibesi sarıkuş'un mutfağı arkadaşımız etkinlik konusunu "kurutulmuş meyveler" olarak belirlemiş. Ben de etkinliğe bu kek tarifiyle katılıyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler :
15-20 adet kuru kayısı
80 gr. tereyeğı
100 gr. badem (Kabukları soyulmuş)
1 su bardağı su
1 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Vanilya Sos İçin;
1 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
Yapılışı :
Kayısılar yıkanıp dörde bölünür. Tereyağı ve su ile birlikte bir tencereye alınır, bademler de eklenir. Kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğumaya bırakılır. Yumurta ve toz şeker karıştırma kabına alınarak iyice çırpılır. Sıvı yağ eklenir. Un ve kabartma tozu eklenip, kaşıkla iyice karıştırılır. Kayısılı karışım eklenip karıştırmaya devam edilir. Yağlanmış kalıba dökülüp, ilk 15 dakika 170 derece, sonra 140 derece fırında pişirilir.
Pirinç unu, şeker ve süt bir tencereye alınarak muhallebi kıvamında pişirilir. Ocaktan alınıp vanilya eklenir. Servis tabağına alınan kekin üzerine gezdirilir, kek bademle süslenir. Dilimlenerek servis yapılır. (Ben sosunu pek beğenmedim. Bildiğiniz başka bir beyaz sosu kullanabilirsiniz.)
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: