4 Mayıs 2017 Perşembe

Haşhaşlı Çıtır Börek




Malzemeler :
3 adet böreklik hazır yufka
1 kase haşhaş ezmesi
haşhaşı inceltmek için bir miktar sıvı yağ
1 kase dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı :
Haşhaş ezmesi yeterince sıvı yağ eklenerek inceltilir.  (Sürülebilecek kıvama gelinceye kadar sıvı yağ eklenir.) 2 yemek kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır.
Yufkalardan bir tanesi temiz bir zemine serilir; üzerine önce haşhaşlı karışım sürülür, sonra dövülmüş ceviz serpilir, bir süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpiştirilir. Üzerine 2. yufka serilip yine haşhaşlı karışım sürülüp, ceviz ve pudra şekeri serpilir. Üzerine üçüncü yufka da serilip aynı işlemler tekrarlanır. (3 kat yufka, 3 kat haşhaşlı karışım ) Hazırlanan yufkalar artı (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen parçaya bölünür. Her bir üçgen de 5 eşit üçgen şeklinde kesilir. (Toplamda 20 parçaya bölünecek) Kesilen üçgen parçalar rulo şeklinde sarılır ve bir tepsiye dizilir. Kalan haşhaşlı karışıma biraz daha sıvı yağ ilave edilir ve böreklerin üzerine sürülür. Bir gece buzlukta bekletilir, ertesi gün (dondurduktan sonra İstediğiniz bir zaman çıkarıp pişirebilirsiniz) buzluktan alıp 20 dakika kadar bekletilir. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10 dakika pişirdikten sonra fırın 180 dereceye ayarlanır ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: