24 Şubat 2009 Salı

Pulbiberli ve Sirkeli Kurabiye

Ye # etkinlikleri 42. evsahibesi Sevgili Hale (http://www.soframiz.com/) etkinlik konusunu baharatlı tarifler olrak belirlemiş. Kendisine bu tarifimi sevgilerimle beraber gönderiyor ve bol tarifli bir etkinlik olmasını diliyorum.
Tarif için Hilal Kırtorun' a çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 paket (250 gr.) oda sıcaklığında margarin
1 kahve fincanı sirke
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
Üzerine;
yumurta sarısı ve yeterince susam
Yapılışı :
Bütün malzeme yoğurma kabına alınır. Karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan parçalar kopartılarak, elde yuvarlanır ve parmak kalınlığında çubuklar hazırlanır. Çubuklar 2'şer cm. boyunda olacak şekilde bıçakla kesilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek, susama batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

16 Şubat 2009 Pazartesi

Karanfil Böreği

Yaman Etkinliklerin şubat ayı ev sahibesi http://lezizsofralar.net/ arkadaşım etkinlik konusunu "5 çayına lokmalık mini tatlar" olarak belirlemiş. Bu börekleri kendisine sevgilerimle beraber gönderiyor, bol katılımlı bir etkinlik olmasını diliyorum.

Malzemeler :
3 adet yufka
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
100gr. beyaz peynir
1 yumurtanın akı
küçük tart kalıpları
Üzeri için;
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Birinci yufka tezgaha serilip, üzerine fırça ile süt-sıvıyağ karışımında sürülür. İkinci yufka da birinci yufkanın üzerine serilir ve süt-sıvıyağ karışımından sürülür. Üçüncü yufkaya da aynı işlem uygulanır. Tartölet kalıplarından daha büyük bir bardak ya da kalıp yardımıyla üst üste serilen yufkalardan parçalar kesilip, çıkartılır. Tartölet kalıpları margarin ile yağlanır. Kesilmiş olan yufka parçalarından birer tane kalıplara yerleştirilir. Peynir ezilip, yumurta akı ilave edilir ve karıştırılır. Kalıptaki yufkanın ortasına peynirli harç yerleştirilir. Üzerine tekrar yuvarlak kesilmiş yufka parçalarından birer tane yerleştirilir. Yufkaların uç kısımlarına sıvıyağ ile karıştırılmış yumurta sarısı fırça ile sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekler kızarıncaya kadar pişirilir, kalıplardan çıkartılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.

Bu güzel armağanı, ben de tüm sevdiklerime, sitemizi takip edenlere gönderiyorum.

13 Şubat 2009 Cuma

Ahududu ve Çilek Kremalı Ekler Pasta


Bu tarifimi Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 36'nın ev sahibesi mutfaktelaşı arkadaşımıza gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler:
Şu hamuru için;
2 su bardağı su
100 gr. margarin
2 su bardağı un
4 yumurta
2 tatlı kaşığı toz şeker
yarım çay kaşığı tuz

Krema;
Dr. Oetker Ahududu ve Çilekli pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt
Üzerine :1 paket (80 gr.) bitter çikolata, 2 yemek kaşığı krema

Yapılışı :
Bir tencereye su, margarin, tuz ve şeker konulup kaynatılır.Tencerenin altı kısılır, elenmiş un bir seferde tencereye dökülerek, 3-4 dakika tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak pişirilir. Pişen hamur daha çabuk soğuması için başka bir kaba alınır. Hamur soğuyunca yumurtalar tek tek eklenerek hamura iyice yedirilir. Hamur krema torbasına doldurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 10 cm ya da istenilen uzunlukta sıkılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. Fırın kapatılır ama en az 20 dakika kapağı açılmaz. (Fırın kapağını açarsanız hamurlar söner.) Fırından çıkartılan şu hamurlarının iyice soğuması beklenir.Hazır pasta kreması çukur bir kaba alınarak, üzerine 1,5 su bardağı soğuk süt eklenir ve mikserin yüksek hızında 3-4 dakika çırpılır. Soğuyan hamurlar bıçakla tam kopartılmadan kesilerek içine hazırlanan krema doldurulur. 2 yemek kaşığı çiğ krema kaynatılır. İçine küçük parçalanmış bitter çikolata atılarak iyice karıştırılır. Ilıklaşması beklenir. Krema doldurulan şu hamurları eritilmiş çikolataya ters olarak batırılır ve donması beklenir. Üzerine isteğe bağlı Antep fıstığı ya da hindistan cevizi serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.