22 Ocak 2009 Perşembe

Kadın Budu Köfte


Malzemeler:
Yarım kilo kıyma
2 çorba kaşığı pirinç
Sıvı yağ
Galeta unu
3 adet yumurta
1-2 adet kuru soğan
maydanoz
karabiber
tuz

Küp küp doğradığımız soğanı iki çorba kaşığı sıvı yağda kavuralım. Kıymanın yarısını ekleyip, suyunu salıp çekinceye kadar soğanlarla pişirelim. Tuzunu, karabiberini ayarladıktan sonra ocaktan alalım. Diğer taraftan pirinçleri suda pişirelim.
Kavrulmuş kıyma ile kalan çiğ kıymayı, suyu süzülmüş pirinci, kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve 1 adet yumurtayı, pirinçleri çok ezmeden karıştıralım.
Köfte hamurundan parçalar alarak, büyükçe köfteler hazırlayalım. Önce galeta ununa, sonra çırpılmış yumurtaya bulanan köfteleri, kızgın yağda kızartalım. Fırın patates ile servis edelim.
Afiyet olsun.

Sütlü İrmik Tatlısı


Oldukça basit, herkesin bildiği, bizimkilerin de favorileri arasında olan bu tatlının malzemeleri:
1 litse süt
7 çorba kaşığı irmik
1 yemek kaşığı tereyağı
14 çorba kaşığı toz şeker (damak tadına göre ayarlanabilir)
vanilya
Sütün içine irmik ve toz şeker ilave edilerek orta dereceli ocakta kıvamı oluşuncaya kadar pişirilir. Ocaktan almadan önce içine tereyağı ve vanilyası ilave edilir. Birkaç dakika sonra ocak kapatılır. Bir tepsi veya kalıba alınır. Soğuduktan sonra servis edilir.
Afiyet olsun.

Beşamel Soslu Fırın Mantar


500 gr mantar
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 bardak süt
kaşar peyniri

Birkaç damla limon ilave edilmiş suda, mantarlar bütün olarak haşlanır. Başka bir yerde, eritilen tereyağında un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur, süt ilave edilerek muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir ve tuzu ayarlanır.Güveç kaplarına alınan mantarların üzerine hazırlanan beşamel sos dökülür ve kaşar peyniri rendesi ilave edilerek, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

Havuçlu Kurabiye

Bu kurabiyeleri Edaca30 ve papatya68’in evsahibesi olduğu Hobidünyam woman forum yemek etkinliği #3 kurabiye ye, etkinliğine gönderiyor, nazik davetleri için çok teşekkür ediyorum.


Malzemeler :
250 gr. margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
2 su bardağı ince rendelenmiş havuç
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
5 su bardağı un
Yapılışı :
Margarin, şeker, yumurta, havuç rendesi karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır, gerekirse biraz daha un ilave edilebilir. İstenilen şekil verilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir. (Ben Kurabiyelere kalıpla şekil verdim ve aralarına marmelat sürerek birleştirdim.)
Afiyet olsun.

20 Ocak 2009 Salı

Portakallı Islak Kek

Portakallı Islak Keki sevgili Portakalağacı Hatice'nin düzenlediği YE#41:PORTAKAL etkinliği için hazırladım. Tarifimi sevgilerimle beraber kendisine gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik diliyorum.


Malzemeler :
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet portakal (kabukları rendelenecek, portakal halka şeklinde dilimlenecek)
1 adet portakalın suyu
2 su bardağı un

Üzerine;
1 su bardağı portakal suyu

Yapılışı :
Yumurta ve şeker köpük oluncaya kadar çırpılır. Diğer malzemeler ilave edilerek boza kıvamında bir hamur elde edilir. Kek kalıbının dibine ya da yanlarına dilimlenmiş portakallar dizilir. Hamur kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. (Batırılan kürdan temiz çıkacak.) Fırından aldıktan sonra servis tabağına ters çevrilir ve sıcakken üzerine 1 su bardağı portakal suyu dökülür. Soğuyunca süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

15 Ocak 2009 Perşembe

Gel PİŞİ PİŞİ



Güzel bir çay saati için Pişi gerçekten nefis ve kolay bir lezzettir. Hele ki içine sürpriz malzemeler de koyarsanız evde çocuklar için yeni bir eğlence oluşturabilirsiniz. Aa bak benim pişim peynirli, aaa bu salamlı, anneeee sucuklular hangisiiii :))
Malzemeler:
5 Su bardağı un tuz
1 Çorba kaşığı yoğurt
1 Çorba kaşığı sıvıyağ
42 gr. yaş maya( 1 paket=42 gr)
3 Adet kesme şeker
ılık su Kızartmak için sıvı yağ
Ilık suyun içine mayayı,yoğurdu,yağı, şekerleri koyup biraz karıştıralım ve kabarmasını bekleyelim.Bir karıştırma kabının içindeki una tuzu ekleyip karıştıralım.Unun orta kısmını açıp kabaran mayalı karışımı dökelim ve hamura yedirelim.Yavaş yavaş ılık suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayalım. Cıvık bir hamur oluşturalım. Hamur kabının üstünü kapatarak Hamurun iki katı, mayalanmasını bekleyelim. Elimizi yağlayıp hamuru biraz şekillendirelim ve derin bir tencerede kızgın yağda pişileri kızartalım. Afiyet olsun.
Not.:Hamur hazırlaması zor mu geldi. O zaman doğru fırına. İki adet ekmek hamuru ile de harika pişiler yapabiliriz. :)

13 Ocak 2009 Salı

Maden Sulu Bayatlamayan Poğaça (Etkinlik : Mayalılar)

Bu poğaçaları sevgili Seçil (yeşilkivi) arkadaşımızın evsahibesi olduğu "Mayalılar" etkinliği için hazırladım. Kendisine kolaylıklar ve bol tarifli bir etkinlik diliyorum.

Malzemeler :
1 paket yaş maya (42gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe soda (200ml. maden suyu)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme;
beyaz peynir, maydanoz ya da istediğiniz herhengi bir malzeme
Yapılışı :
Ilık sütün içine toz şeker ve maya atılıp, karıştırılarak maya eritilir. Sıvı yağ ve soda eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp, 40-45 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp, elde açılır. İç malzeme yerleştirilip, kapatılır ve elde yuvarlanır. (Poğaçalara istediğiniz şekli verebilirsiniz.) Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilip, 30 dakika kadar mayalanması için tepside bekletilir. Bu süre sonunda üstlerine yumurta sarısı sürülüp, (Çörek otu ve susam serpilebilir.)170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

9 Ocak 2009 Cuma

Hünkar Beğendi


Hünkar bile beğenmiş, evdekiler mi beğenmeyecekmiş...
Malzemeler:
Beşamel Sos için;
3-4 patlıcan
3 çorba kaşığı un
3-4 çorba kaşığı tereyağı
rendelenmiş kaşar peyniri
2 su bardağı süt (kıvamına göre artırabilirsiniz)
tuz
Et malzemesi;
1/2 kg. kuşbaşı et
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber
1 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
Izgarada közlenmiş patlıcanların kabukları soyularak, bıçak ile ince ince kıyılır. (alimünyum folyoya sarıp ocak üstünde de közlenebilir.) Eritilen tereyağında un kavrulur. Yavaş yavaş süt ilave edilir. Tuzu ayarlandıktan sonra kıvamını alan beşamel sosa kaşar peyniri rendesi ve patlıcanlar eklenir. Diğer taraftan kuşbaşı et suyunu çekinceye kadar pişirilir.Sıvı yağ, un, sarımsak ve salçası ilave edilerek bir süre daha kavrulur. 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek, meyaneli pişmesi sağlanır. Karabiber ile Ortası açılmış beşamel sosun üstüne eti de eklenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Islak Kek


Herkesin bildiği, Göktürk'ün en sevdiği....
Malzemeler:
3 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
1 su bardağına yakın sıvı yağ
3-4 yemek kaşık kakao
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya/kabartma tozu
Hazırlanışı:
3 Adet yumurta, şeker, süt, sıvı yağ ve kakao sırası ile mikserde iyice çırpılır. Bu karışımdan bir su bardağı kenara ayrılır. Yavaş yavaş un ilave edilerek kekin kıvamının oluşması sağlanır. Vanilya ve kabartma tozu da eklenerek, önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 45 dakika pişirilir.(Eve yayılan mis gibi koku zaten pişip pişmediğinin habercisi olacaktır. )
Sıcak olarak fırından çıkartılır, dilimlenir ve ayrılmış olan sos üstüne gezdirilir.
Soğuduktan sonra dilerseniz hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

6 Ocak 2009 Salı

Fındık Rüyası


Malzemeler:
1 adet yumurta
125 gr. fındık
3 su bardağı un
yarım paket tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı toz şeker
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

üzeri için;
marmelat

Yapılışı:
Tereyağı eritilip, ılıtılır. Yumurtanın sarısı ve akı ayrılır. Ilıklaşan tereyağı yoğurma kabına alınır. Yumurta sarısı, yoğurt, sıvıyağ, şeker, vanilya ve kabartma tozu eklenip tahta bir kaşıkla iyice karıştırılır. Un ilave edilip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve parmakla ortalarına bastırılır. Her bir kurabiye önce yumurta akına sonra da öğütülmüş fındığa bulanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Pişirme sırasında ortalarındaki çukur yerler kabaracağından fırından çıkartılıp, kurabiyelerin ortaları tekrar çukurlaştırılır. Üzerleri kızarana kadar pişirilir. Kurabiyeler ılınınca ortalarına marmelat doldurulur. (Ben çilek marmeladı kullandım. İsteğe göre nutella da kullanılabilir.)

Afiyet olsun.

3 Ocak 2009 Cumartesi

Derya Kuzusu - 4




Malzemeler:
1,5 kg. Hamsi
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy havuç
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Sıvı yağ

Temizlenip, kılçıkları da çıkartılmış olan hamsiler tuzlanır. Sırtları tepsinin tabanına gelecek şekilde iki kanadı açılarak sıkı sıkı yerleştirilir. Piyazlık doğranan soğanlar, yarım çay bardağı sıvı yağ ile sotelenir. Soğanlar iyice pembeleştikten sonra, rendelenen havuç ilave edilerek birkaç dakika daha kavrulur ve ocağın altı kapatılır. İnce ince kıyılan maydanozlar, tuz ve karabiber de eklenerek, soğanlar ile karıştırılır. Balıkların üstüne eşit miktarda yayılır. Bu kez balıklar sırtı yukarı gelecek şekilde tepsiye yine sıkıca yerleştirilir. Üstlerine çok az yağ gezdirilerek önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında balıklar suyunu çekip, kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.